50è Aniversari
1991

El que sŽhavia insinuat en lŽacte de cloenda de la temporada anterior relacionat amb un canvi convenient de categoria per a aquest any 1991, es va confirmar només encetada la nova temporada; deixaríem la categoria amateur, graó al professionalisme, i centraríem la competivitat en el sector juvenil, posant fre, dŽaquesta manera, a unes circumstàncies adverses a les aspiracions esportives de la Penya i Puntpla.

Així es va fer avinent a lŽAssemblea de Socis, convocada per al dissabte 23 de febrer, acte preceptiu per iniciar la nova temporada.

LŽAssemblea va aprovar lŽestat de comptes que pujava prop dels sis milions de pessetes, i la Junta Directiva, la qual, pràcticament, no oferia canvis i que en els càrrecs més preeminents era formada per: Josep Betriu, president; Jordi Planas, president adjunt; Jaume Ponsa, Artur Coll i Manel Aparicio, vicepresidents; Josep Molina, secretari; A. Martínez Muria, cap de material; Josep Planas, delegat federatiu; Josep MȘ Garcia, relacions públiques; Francesc Vilanova, president de la secció de cicloturistes, i Miquel Gil, Joan Espinar, Miquel Espinar, Josep Mazas, Josep Palafox i Jordi Artero, vocals.

L’endemà, diumenge, entraren en acció competitiva les bicicletes per córrer la 15a Pujada a LŽObac, la prova clàssica de la Penya que, per a aquesta temporada 1991, a més dŽobrir les activitats esportives serveix de presentació oficial de lŽequip de competició juvenil, del de veterans i del femení.

Per a lŽequip juvenil sŽencomanà la direcció tècnica a lŽantic i destacat corredor de la Penya Manuel Calmaestra Molina, ara expert en la categoria juvenil, assistit per Joan Cano Brazal, supervisats pel directiu Josep Guimerà Guimerà. Disposaren dels corredors següents: Sebastià Hernández Pérez, Jaume Parra Roig, Manel Torrejón Nieto, Jaume Segarra Martínez, Oscar Ballester Delgado, David Núñez Enríquez, Roben Martínez Rodríguez, Antoni Herrero García, Jordi J. Cano Sánchez i Abel Gallego Velázquez.

Varen compondre lŽequip de veterans els següents: Josep A. Jordán Tamayo, Jaume Calsina Monsech, Francesc Berenguel Rodríguez, Ramon Vilajosana Mujal, Josep Torrubia Cantano i Jaume Paredes López. Tingueren lŽajuda tècnica de Rosari Lucena Arévalo, esposa del corredor Josep A. Jordán.

Pel que fa a les corredores fèmines, hem de relacionar-les amb lŽespecialitat del BTT (mountain bike), la qual compta amb calendari oficial de competicions. Dues dones i set homes van treure llicència per a la Penya NickyŽs-Punpla. Elles van ser: Marta Vilajosana i Rosa Prat. Ells foren: Lluís Capdevila, Màrius Duran, Miquel Espinar, Rafel García, Albert Jorba, Pau Marcial i Albert Sánchez.

El dia 16 de març es va celebrar la Festa de lŽEsport Terrassenc, en la qual es premien els esportistes més destacats lŽany anterior de cada especialitat, en aquesta ocasió el de 1990.

Dos corredors de la Penya NickyŽs-Puntpla aconseguiren ser guardonats: amb lŽor, Josep Terradelles, i amb la plata, Josep MȘ Abad.

Ara ve la Festa Major de Terrassa, en el programa esportiu de la qual figura el Campionat de Ciclisme de la ciutat. Aquest any la Penya NickyŽs-Puntpla nŽorganitza dos: el de la categoria juvenil, que compta amb corredors i entitats terrassenques, i el de la categoria aficionats, aquest com a compromís adquirit de temporades anteriors, categoria en la qual militàvem fins ara.

Aquesta és la XXXIV edició dŽaquest Campionat, en el qual, dissortadament, no va participar cap corredor ni entitat terrassencs. Les curses es van desenvolupar a la Rambla el diumenge dia 6 de juliol a la tarda i foren seguides per nombrós públic.

La cursa del campionat juvenil va ser guanyada pel corredor de la Penya-Puntpla Rubèn Martínez Rodríguez que, en no ser terrassenc no va tenir accés al títol de campió. Darrere dŽell, amb diferents temps, van entrar altres corredors entre els quals hi havia Xavier Morató i Daniel Delgado que, per la seva condició de terrassencs van assolir el títol de campió de juvenils, lŽun de la categoria del 1r any i lŽaltre de 2n any. En la classificació dŽequips de clubs , la Penya NickyŽs-Punpla va aconseguir el segon lloc.

DŽaquest Campionat passem a comentar-ne un altre: la XIV edició del Campionat de Terrassa per a veterans de llicència A,B,C i especial, que es va celebrar el dia 6 dŽoctubre. Noteu que dŽuna cursa a lŽaltra fem un salt de quatre mesos en la cronologia, període en que lŽequip juvenil no para de participar en curses, el resultat de les quals reservem per comentar al final de temporada.

Sobre setanta quilòmetres per carreteres del Vallès i amb una nombrosa participació la cursa fou dominada per corredors del Club Ciclista Montgat el qual tenia un fort conjunt aquesta temporada. El nostre equip no va poder assolir els primers llocs, però Josep Torrubia arribà en lloc preferent que li valgué proclamar-se campió de Terrassa de veterans en la categoria especial. Amb aquesta actuació, sumada a les aconseguides durant temporada, va assolir el primer lloc de la Copa Catalana de la Federació Catalana de Ciclisme.

Com a equip de la Penya NickyŽs-Puntpla, els veterans van participar a la Volta Catalunya de bombers, invitats pel fet que un dels components, Ramon Vilajosana, forma part dŽaquest cos de la Generalitat. Quatre etapes i 482 Km comprenia aquesta Volta, la qual resultà un brillant èxit per al nostre equip i entitat, que en la categoria de veterans B, fou guanyada per Ramon Vilajosana, i en que entrà 2n Francesc Berenguel i 4t Jaume Calsina, aconseguint així la victòria per equips de club.

Com cada any al final de temporada, la Federació Catalana de Ciclisme convoca la trobada de tota lŽafició ciclista, que rep el nom de Diada Montserratina. De molts indret de Catalunya, molts aficionats, principalment els cicloturistes, pugen amb bicicleta la muntanya santa. Aquesta vegada, hi pujaren sis-cents, en nombres rodons, vuitanta-tres dels quals eren de la Penya NickyŽs-Puntpla, acompanyant lŽestandard que rep la tradicional llaçada als peus de la Verge Morena.


Amb la Diada Montserratina es tanca oficialment la temporada del cicloturisme, en què la Penya NickyŽs-Puntpla comptà amb dues colles, la gran, lŽA, i la petita, la B, amb un total de més de cent practicants. Amb aquesta temporada la colla A tancava el XII Campionat. La classificació fou la següent:

COLLA A
COLLA B

1r. Daniel Martínez

1r. Esteve Duran
2n. Josep A. González
2n. Josep MȘ Reyes
3r. Joaquim Cid
3r. Josep MȘ Reyes, júnior
4t. Francesc Vilanova
4t. Aleix Pérez
5è. Josep Pérez
5a. Ivanna PérezCal fer menció dŽunes notes rellevants del conjunt cicloturista de la Penya: una lŽexcursió al Coll de Pal, cim de 2.080 m, en el qual van participar vint-i-nou aficionats, que van celebrar el fet allà dalt amb els seus acompanyants i familiars. Va ser molt felicitat el més petit, Carles Martínez, que va fer la pujada sense baixar de la bicicleta. Una altra va ser que la Penya NickyŽs-Puntpla va assolir el primer premi de club i el primer femení, en la Marxa dŽOlesa de Montserrat. I, finalment, deu cicloturistes de la colla A, la gran, van ser multats amb deu mil pessetes cada un en no observar el Codi de Trànsit en lŽexcursió més llarga del seu calendari, la de Tarragona, de 220 Km.

Conclourem el cicloturisme expressant lŽadmiració i el reconeixement a la tasca desenvolupada pels socis i directius que han cuidat el bon funcionament de la colla petita, i res més adequat que anomenar-los: Adelard Fernández, Antoni García, Salvador Maroto, Antoni Ortiz, Sebastià Ruiz i Àngel Rincón, que actuaren de delegats dŽexcursió.


Com hem vist, quantitativament i qualitativament, ha resultat una temporada de creixement de lŽactivitat cicloturista, en la qual serà necessari que aprofundim quelcom més, puix que sŽha introduït en els nostres grups lŽespecialitat del BTT (mountain bike) que han practicat més dŽuna vintena de cicloturistes, especialitat ara ja reglamentada per tal de promoure curses oficials, la qual cosa, requereix que els practicants tinguin llicència per a lŽespecialitat.

Dues noies i set homes accediren a la mencionada llicència. Foren: Marta Vilajosana, Rosa Prat, Lluís Capdevila, Miquel Espinar, Màrius Duran, Rafel García, Albert Jorba, Pau Marcial i Albert Sánchez.

Resultà un debut espectacular, ja que Marta Vilajosana i Lluís Capdevila tingueren actuacions excepcionals, com seguidament podem apreciar:


MARTA VILAJOSANA ANDREU: Catg. Júnior. Raid Alta Ribagorça, Cpnat de Catalunya (Llinars del Vallès), Cpnat dŽEspanya cronoescalada (LŽAmetlla V.), 1a Júnior. Cpnat dŽEspanya Raid (LŽAmetlla Vallès), II Premi Vila de Capellades, II Premi Ciutat de Manresa, II Premi de Collserola-Nou Barris, Cursa Vila de Papiol, Raid Vila de Moià, Cursa BTT de Centelles, II Cursa BTT de la Bisbal (Girona), II Raid Ciutat de Vic, Guanyadora de la Challenge dels Països Catalans.

LLUÍS CAPDEVILA AUGETS:Catg. Sèniors. II Gran Premi Vila de Ripoll, II BTT La Garriga, II Raid Ciutat de Mataró, III Ruta Sant Joan de LŽErm, III Open dŽEspanya (Igualada), II Cursa de Collserola-Nou Barris, II Cursa de la Bisbal (Girona).

Abans del comentari de lŽactuació de lŽequip de competició juvenil, la punta del nostre iceberg, volem esgotar tot el referent a la resta dŽactivitats de la Penya-Puntpla.

Així que ara escriurem del novell grup dŽexcursionisme de muntanya, format per més de trenta entusiastes dŽaquest esport, que en el transcurs de la temporada van fer vint-i-una excursions, la reina de les quals va ser lŽescalada a la Pica dŽEstats , als Pirineus, el cim més alt de Catalunya (3143m). La van fer el dia 6 dŽoctubre, i lŽAdelard, president de la Secció, en Cobos, i les noies, Clara, Maribel i Katy, van arribar al cim, portant lŽestandard. Enrere van quedar en Jesús, la Isabel i la Mercè, en no portar lŽutillatge convenient per trepitjar la neu del cim. Tots plegats van restar molt contents per la gesta aconseguida, la qual fou molt celebrada per tota lŽafició de la Penya NickyŽs-Puntpla.

A continuació canviarem les bicicletes i les sabates de muntanya per les pales del tennis de taula, esport que té força adeptes entre els socis de la Penya.

Sempre sŽescau al final de temporada la celebració del Campionat Social que, amb aquesta edició arriba al IX, alhora que es el III del Memorial López Mena. Els destacats varen ser:

1r Xavier Ponsa
2n Enric González

3r Andreu Soler
4t Àngel Rincón
amb vint-i-tres més al seu darrere.

Ja és arribat el moment de referir-nos a lŽactivitat esportiva més rellevant de la Penya NickyŽs-Puntpla, lŽactuació de lŽequip de competició, però, per entrar en matèria, serà convenient la introducció que farem seguidament.

Potser havíem de notar el canvi de categoria competitiva en trobar-nos davant de curses amb més participació i, conseqüentment, amb més dificultats per assolir els primers llocs. Potser lŽacord amb el nou director, Manuel Calmaestra, no va donar temps per aconseguir el fitxatge dels corredors més qualificats per a les aspiracions de la Penya NickyŽs-Puntpla. També els comportaments dels tècnics i corredors eren novetat per a la seva Junta Directiva.

Sigui el que sigui, ens va colpir que el nostre director fou amonestat per dues vegades pel Comitè de Competició de la Federació Catalana de Ciclisme, la darrera quasi al final de temporada, amb inhabilitació, la qual no va afectar lŽequip, puix que quedava poc calendari per desenvolupar.

El cas és que Manuel Calmaestra ja tenia antecedents desfavorables, conseqüència del seu caràcter excessivament enèrgic quan es tracta de defensar el que ell entenia com a necessari, dintre dels límits esportius, per a la consecució de bons resultats per als seus corredors i entitat, circumstància de la qual la Junta Directiva era sabedora, i va prevenir lŽassistència moderadora dŽun segon director, Joan C. Cano, en evitació de possibles incidències.

LŽafer va restar apaivagat per la defensa que va fer la Junta Directiva en favor de Manuel Calmaestra, i també per la intervenció personal del president, Josep Betriu, el qual va garantir que, en endavant sŽevitarien les anomalies observades, deixant constància, però, que la majoria de clubs i directors de la categoria juvenil les practiquen habitualment.


No obstant això, i com a primer any de formar en aquesta categoria, el resultat fou més que acceptable, com veurem seguidamnet algunes de les seves classificacions.

Trofeu Primavera, 1r Oscar Ballester Trofeu Guillamet, Rubèn Martínez, 1r de 2a
Trofeu Armengo, Rubèn Martínez, 1r de 2a Ciutat de Vic, Oscar Ballester, 1r de 2a
G.P. Barcelona, Rubèn Martínez, 2n Villa de Ripollet, Oscar Ballester, 1r de 2a
Ciclocròs de Saragossa, Rubèn Martínez, 1r Ciclocròs de Manresa, Rubèn Martínez, 1r

Una nota simpàtica la va proporcionar Artur Martínez, germà del Rubèn, lŽexcel.lent corredor del qual abans hem destacat la seva bona actuació, el qual, avançada la temporada, va treure llicència a favor de la Penya NickyŽs-Puntpla per participar en les curses de la categoria cadet.

Apuntà bones condicions i va sobresortir en les poques curses en que va participar, en les quals va assolir el 3r lloc en el ciclocròs de Manresa (Memorial Astals) i també en el ciclocròs de Saragossa, i fou el primer a la Challenge de Roda de Ter.

Deixarem ja els temes estrictament esportius per introduir-nos en lŽapartat que bé podríem titular de notes de societat, pròpies dŽun final de temporada.

El dia 22 dŽoctubre la Penya NickyŽs-Puntpla participà en la festa del XXV aniversari de la Penya CIT, entitat per la que sentim forta simpatia, puix que el seu fundador, Esteve Rodó, va ser corredor de la nostra Penya i la seva finalitat és propiciar el ciclisme infantil per crear afició i valors amb què nodrir les entitats dŽaltres categories o de més empenta. També recordem que el bressol del naixement de la Penya CIT va ser el Bar Eloi, dŽEloi Díaz, promotor de les primeres curses infantils, amic solidari amb el nostre president, Josep Betriu, en altres tasques.

En el transcurs de lŽacte vàrem lliurar una placa, recordatòria de la nostra simpatia.

El dia 23 i 30 de novembre participàrem en els actes de tancament de temporada de Cicles París i de la Penya Ciclista Yèbenes, respectivament, a les invitacions la Penya NickyŽs-Puntpla no podia deixar de respondre, ja que els llaços dŽamistat i simpatia eren molt arrelats.

El 14 de desembre fou el dia assenyalat per a la celebració de la cloenda de la temporada 1991, dedicada a enaltir i premiar els fets i les persones que van destacar al si de la Penya NickyŽs-Puntpla en aquest període.

Així ho va fer constar el president, Josep Betriu, que en el repartiment de trofeus va estar acompanyat per Jordi Planas, president adjunt, i per Francesc Vilanova, president dels cicloturistes, en una celebració excel.lentment dirigida per la veu del secretari Josep Molina.

Els darrers i següents comentaris es van dedicar a la propera temporada 1992, per a la qual ja sŽha estructurat lŽequip de competició, i als Jocs Olímpics BarcelonaŽ92 i als ParalímpicsŽ92, en els quals lŽany següent Terrassa havia de tenir un accentuat protagonisme, ja que la ciutat havia estat anomenada subseu per lŽesport de lŽhoquei, i als quals la Penya aporta un gran nombre de voluntaris per al ciclisme paralímpic en especial, participació que a la fi va resultar la més nombrosa.

Fen un parèntesi per esmentar que la Junta de la Penya NickyŽs-Puntpla, prèviament invitada, va participar als primers actes protocol.laris dŽaquest esdeveniment esportiu mundial: la inauguració de la Zona Olímpica Municipal i la presentació de lŽexposició de tots els esports olímpics, actes presidits per lŽExcm. Sr. Pasqual Maragall, president del Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics BarcelonaŽ92 i alcalde de Barcelona, junt amb lŽalcalde de la nostra ciutat, Excm. Sr. Manel Royes.

Tornant a la cloenda i per finalitzar, direm que es van aprofundir els llaços dŽamistat de tots els assistents que van gaudir dŽun fi de festa dansant als acords de la cançó oficial del Jocs: AMICS PER SEMPRE.