50è Aniversari
1992

Encara ressonaven les notes musicals amb les quals celebràvem la cloenda de la temporada 1991, quan ja es dibuixaven les línies de la nova temporada 1992, en la qual la Penya NickyŽs Puntpla va tenir un protagonisme excepcional en aportar una extensa col.laboració al desenvolupament de les proves ciclistes olímpiques i paralímpiques, tasca que més endavant descriurem.

El dia 15 de febrer va tenir lloc lŽAssemblea General Ordinària de socis. Les dades principals dels preceptius temes foren ratificades per lŽacostumada participació dŽuns cinquanta associats, la meitat vinculats a quefers directius de la Penya i que es veieren confirmats en els seus respectius càrrecs.

LŽendemà dia 16 de febrer, es va fer la presentació oficial de lŽequip de competició per a la temporada 1992 en el transcurs dŽun esmorzar a la braseria La Hípica, dels afores de la ciutat, acte que gaudí de lŽassistència de Josep Casajoana, regidor dŽesports i tinent dŽalcalde de lŽAjuntament i de Josep Médico, vicepresident de la Federació Catalana de Ciclisme, els parlaments dels quals se sumaren al del president de la Penya, Josep Betriu, que demanà als components de lŽequip dedicació a la seva afició i que, amb les qualitats que no els mancaven, fessin honor al jersei que rebien, defensant amb coratge lŽentitat, lŽesport i la ciutat.

Els corredors aplegats com a equip de la categoria júnior, la mateixa que la temporada anterior, que varen actuar amb molt dŽencert i brillantor, foren els següents: Rubèn Martínez Rodríguez, Artur Martínez Rodríguez, Rafel Rojas Morato, Jordi Rojas Morato, David Aranda Valbuena, Antoni López Vega, Jordi Camon Farell, Josep Arumí Aguilar, Eduard Sánchez Casas, David Cárdenas Ruiz, Carles Torrent Tarrés i Joan Oscar Febrer.


La direcció va ser encomanada novament a Manel Calmaestra el qual, a més dels atributs com a tal, va rebre de mans del president Josep Betriu una fotografia que li dedicava la Penya, recordant la gesta dŽhaver sigut campió de Terrassa lŽany 1960 sota el mandat del mateix president. Completaven lŽequip tècnic Josep Guimerà, directiu responsable esportiu de lŽequip, Joan Cruz Cano, mecànic, i Rafel Rojas, auxiliar del director.

Aquest any 1992 incrementem el nostre calendari dŽorganitzacions en afegir-hi un Campionat de Terrassa més, el de júniors, categoria en la qual participa lŽequip de la Penya, i , també, la novetat de la Challenge del Vallès Occidental, aquesta en col.laboració amb el C.C. La Maurina, el president del qual és Manel Calmaestra, el director del nostre equip de competició.

La primera de les nostres organitzacions és la clàssica Pujada a lŽObac. El dia 23 de febrer vuitanta-cinc corredors van prendre la sortida de la cursa, en la qual la Penya feia la presentació activa de lŽequip de competició. Aquesta XVI Pujada a lŽObac va ser guanyada per Rubèn Martínez qui, lŽanterior temporada, ja havia defensat el nostre jersei.

El dia 2 dŽabril mor Joan Blanch i Elias, als seixanta-vuit anys. Fou secretari de la Junta Directiva de la Penya en els anys cinquanta i, ocasionalment, director de lŽequip en les curses més rellevants, en aquells anys en els quals el titulàvem dŽequip llegendari.

A finals de maig, el dia 30, es va celebrar la festa del Certamen de lŽEsportista 1991, en el qual vàrem ser distingits amb un trofeu daurat gràcies a Marta Vilajosana, la nostra corredora que va conquerir el campionat dŽEspanya de júniors femení en la modalitat de BTT.

Ja hem entrat al juny i lŽequip de competició de la Penya ha donat proves de la seva vàlua, però, en guardarem el detall per al comentari del final de temporada en lŽacostumat resum. De tota manera, sí que volem avançar que la seva actuació va ser brillant.

I continuem amb el fet important de les organitzacions dŽaquell any: ens hem de referir a la Challenge del Vallès, prova dŽenvergadura, de tres etapes, desenvolupada amb la col.laboració del C.C. la Maurina, com hem manifestat abans. La primera etapa fou el circuit de Can Torella de Vacarisses, titulada Premi de Vacarisses. La segona etapa portava el nom de Premi Orient Egara i constava de noranta-dos quilòmetres, duríssima puix que tenia les Estenalles entremig. I la tercera i última portava el nom de Tallers Blànquez, de vuitanta-quatre quilòmetres, per carreters a lŽentorn de Terrassa.

El mèrit esportiu i dŽorganització no es va veure gaire afavorit, ja que solament obtinguérem el segon lloc en equips de club, un segon lloc en la classificació general i primer en la categoria de júnior de 2n any, llocs individuals assolits per Rafel Rojas.

Era el dia 5 de juliol, diumenge de Festa Major, a la programació de la qual contribuïm amb el Campionat Ciclista de Terrassa Aficionats. LŽescenari fou la rambla dŽEgara, que va reunir gran quantitat dŽespectadors que van gaudir dŽuns disputats campionats als quals, en total, van participar cent seixanta-sis corredors. A més del títol de Campió de Terrassa, tenien opció a importants premis en efectiu concedits per la Caixa dŽEstalvis de Terrassa que, any rere any, dóna suport a la seva realització. També cal destacar la col.laboració de lŽempresa DPISA.

El campionat de la categoria júniors es va haver de disputar en dues mànegues en ser més de cent els participants. En la primera, Jordi Rojas aconseguí el segon lloc i, com a primer terrassenc, és proclamà Campió de Terrassa con a júnior de primer any. En la segona mànega el guanyador fou Jordi Camon, júnior de primer any, seguir dŽAntoni López que, com a júnior de segon any, aconseguia el Campionat de Terrassa de la seva categoria. Tots aquests corredors formaven en lŽequip de la Penya NickyŽs Puntpla, equip que resultà brillant guanyador de la classificació per equips de club. El campió de la categoria amateur fou Antoni Bretones, que no pertanyia a cap club terrassenc.

Mentrestant, en un circuit muntat entre Can Boada i Can Carbonell per a proves de lŽespecialitat BTT, se celebrà una prova de resistència titulada Du-Duà, de tres hores de duració. Finalitzat aquest temps es va donar guanyador el nostre corredor Josep A. Giménez, que fer més vegades que cap dŽaltre lŽesmentat circuit, en el qual participaren trenta-nou corredors.

També, a lŽagost, la Federació Catalana de Ciclisme va convocar el nostre corredor Carles Torrent a la concentració preparatòria per als propers campionats del món.

Des de primers dŽaquest any 1992 vivim amb expectació la proximitat dels Jocs Olímpics i Paralímpics de BarcelonaŽ92, dels quals la nostra ciutat serà subseu per lŽhoquei i, nosaltres, la Penya NickyŽs-Puntpla els viurem intensament, amb accentuat protagonisme en lŽesport ciclista, en aportar-hi gran nombre de voluntaris.

No va ser possible la cooperació amb el ciclisme olímpic de ruta per tal com la comissió tècnica va desestimar el projecte al qual nosaltres donàvem suport per la seva proximitat a Terrassa, ja que lŽitinerari era entre lŽautovia de la Bauma i lŽautopista Terrassa-Manresa.

Ens vàrem abocar intensament al ciclisme paralímpic en rutes i escenaris més llunyans, Barcelona principalment, donant proves de la vàlua del nostre voluntarisme i, de debò, ens va enfortir haver-ho fet. No en va hi radicava en la nostra aportació una gran estimació per al nostre esport i a uns esportistes amb discapacitats físiques, vinguts de tot arreu del món. Des dŽaquell moment està, la Penya NickyŽs-Puntpla, vinculada en aquesta especialitat que, oficialment, és coneguda com el ciclisme adaptat.

Com ja em esmentat, per a aquesta tasca vàrem aportar trenta-quatre voluntaris encapçalats pel president, Josep Betriu, que portà el control perimetral acompanyat pels següents voluntaris:

Josep Molina Barea

Francesc Vilanova Algarra Antoni Martínez Muria
Miquel Espinar Berenguer

Ramon Tejedor Farrando

Carles Vilanova Hernández

Josep Pérez Vargas

Antoni García Muñoz Josep Martínez Isasa
Andreu Soler Urpina Isaac García González Antoni Ortiz Martínez
Àngela Navarro Martínez Josep MȘ Reyes Borrego

MȘ Carme Núñez Gómez

Mercè Porras Gómez MȘ Isabel Alfaro García

Raquel Fernández Porras

Carme Borrego Rojas

Olga Reyes Borrego

Josep MȘ Reyes Gaustro

Adelina Molina González Andreu Cobos Alonso

Josep Cobos Alonso

Ciril Pérez González

Antoni García Zamora Maria Pérez Núñez
Noemí Ramos Santos Alex Pérez Núñez Josep Ll. Martínez Sánchez
Clara Porras Gómez Magdalena Pérez Navarro Damià Belman González


Al llarg dŽuna setmana varen fer el control de les proves següents:

5.000 m. bicicleta contrarellotge individual, categoria masculina; 1.500 m. tricicle contrarellotge individual, categoria masculina; 5.000 m. bicicleta contrarellotge individual, categoria femenina; 60-70 Km. tàndem ruta, mixt; 65-75 Km. bicicleta ruta , categoria masculina; 55-65 Km. bicicleta ruta, categoria masculina; 45-55 Km. ruta, categoria masculina; 110-125 Km. tàndem ruta, masculina; i, la Marató, el diumenge dia 13 de setembre, clausura dels jocs, com a prova reina. Cal observar que les diferències en quilòmetres és deguda a les categories de les discapacitats.

El dia 20 de setembre, al Saló de Cent de lŽAjuntament de Barcelona, la ministre dŽAssumptes Socials, Cristina Alberdi, va presidir lŽacte dŽentrega de la Gran Creu de lŽOrdre Civil de Solidaritat Social, entregada a Pascual Maragall en representació de les trenta mil persones que van fer possible la realització dels Jocs Olímpics i Paralímpics de BarcelonaŽ92.

Enfeinats en tants indrets ens ve depressa el final de la temporada, en la qual el nostre equip de competició ha donat bona prova de la seva vàlua, com veurem pel resum que fem a continuació:

Sant Boi de Llobregat, 1r Rubèn Martínez La Sénia, 1r Rubèn Martínez i 1r en PM
Volta Ribera dŽEbre, 1r Carles Torrent i 1r en MV Campionat de Girona, 1r Carles Torrent
S. Hopòlit de Voltregà, 1r Rubèn Martínez Vic, 1r Carles Torrent
Molins de Re,i 1r Carles Torrent Mataró, 1r Antoni López
St. Jaume dŽEnveja, 1r Josep Arumí St. Salvador - Tarragona, 1r Carles Torrent
Rosell - Castelló, 1r Rubèn Martínez Mollet del Vallès, 1r Rubèn Martínez
Canell - Castelló, 2n Josep Arumí Prat de Llobregat, 2n Rubèn Martínez
Cerdanyola, 2n Antoni López Linyola, 2n Antoni López
Malgrat de Mar, 2n Rubèn Martínez La Cellera de Ter, 1r MV, Jordi Camon


Tots aquests resultats ens van proporcionar una rellevant classificació final en la Challenge de la Copa Catalana en la categoria de júniors, com veurem seguidament:

Classificació general individual, 2n Rubèn Martínez
General de júniors de 2n any, 1r Rafel Rojas
General de metes volants, 3r Jordi Camon
General de muntanya, 1r Rubèn Martínez
General dŽequips, 1r P.C. NickyŽs-Puntpla

El dia 21 de novembre, al restaurant La Cabanya, de La Garriga, fórem receptors dels trofeus i homenatge per els resultats aconseguits.

Les colles de cicloturisme de la Penya també han finalitzat els seus respectius calendaris, qual campionat fou guanyat per Daniel Martínez –ja ho va se lŽany passat- amb un total de 2.190 quilòmetres i més de cent vint participants.

1r Daniel Martínez
2n Carles Vilanova
3r Josep Martínez
4t Joan Abi
5è Josep Valle

Aquesta temporada 1992, la secció dŽExcursionisme de Muntanya de la Penya, en el primer any de la seva creació, ha desenvolupat un extens programa de sortides, continuades i molt diversificades, de les quals destacarem les de més relleu com veurem seguidament:

VIII Marxa de Vacarisses, consistent en la travessa Vacarisses, lŽObac, Rellinars i Vacarisses.
La llançada, 2.406 m. dŽalçada, al Berguedà.
La Renclusa, a Benasc, excursió feta al mes de maig per preparar lŽatac al pic de lŽAneto, ascensió que varen realitzar entre els dies 24 i 25 dŽagost, i van deixar-hi una bandereta en record de la Penya, en haver aconseguit lŽascensió al pic més alt del Pirineu.
Travessa Matagalls-Montserrat. Els molts quilòmetres i la mateixa dificultat de lŽitinerari va fer que molts excursionistes abandonessin, però dos del nostre grup la varen acabar i van rebre com a premi una medalla de bronze i un trofeu.

En aquest torn de resum de la temporada 1992 ens queda per ressenyar, lŽactivitat de dues seccions que, encara que petites i esporàdiques, van prenent importància any rere any. En primer lloc parlarem del tennis de taula, que el desembre van fer el seu campionat anual, edició IV del Memorial Antoni López Mena, el qual comptà amb 16 participants, sent el guanyador Benjamí Adell.

LŽaltra activitat de la que també volem deixar constància, és la de la secció de Pesca de Mar que, encara que han estat pocs els participants, han posat voluntat, paciència i entusiasme i, dŽells, cal destacar lŽencert de Josep Molina, en la captura dŽun peix de 3.600 grams, tota una proesa.

Desembre, mes de celebracions, de felicitacions, de cloendes festejant la feina feta i la Penya, que nŽha fet força, ho celebrà de la següent manera.

El dia 8, Josep Betriu i Josep Molina, president i secretari de la Penya, participen en la cloenda de temporada de la P.C. Yèbenes, motivada per lŽamistat amb la família Yèbenes provenint del fet que els fills van ser corredors de la nostra entitat i el pare forma part activa del projecte de lŽAssociació Esport Ciclista Terrassenc, per a la construcció dŽun velòdrom a la nostra ciutat.

El dia 18 la Penya serà receptora dŽuna distinció realment extraordinària. Terrassa vol premiar els voluntaris olímpics i paralímpics participants en les competicions dels XXV Jocs Olímpics i IX Jocs Paralímpics amb la Medalla dŽOr de la Ciutat. Està dedicada a tots els voluntaris terrassencs i va ser lliurada al voluntari més gran i al més jove, però, de forma simbòlica, ja que el guardó passaria a formar part del patrimoni esportiu de la ciutat.

I, encara que nŽhi havia un de més gran, com a voluntari olímpic va ser designat, per a rebre la medalla, el president de la Penya, Josep Betriu, per ser el més gran dels paralímpics.

LŽemotiu acte de lliurament de la medalla se celebrà al Centre Cultural de la Caixa dŽEstalvis de Terrassa, presidit per lŽalcalde, Sr. Manel Royes, acompanyat pel consistori en ple. En aquest acte hi eren tots els voluntaris de la Penya amb les seves famílies, tots els quals restaren afalagats pel parlament de lŽalcalde en destacar or per a un cor dŽor.

Ara ja som a les acaballes de desembre i és el moment de ressenyar lŽacte de cloenda de la temporada, darrer esdeveniment de 1992. Més de tres-cents socis, amics i persones vinculades dŽuna o altre manera amb la Penya, participen en el sopar, al restaurant La Bòbila, acte social rellevant presidit per lŽalcalde, Sr. Manel Royes, acompanyat del regidor dŽesports de lŽajuntament, Sr. Josep Casajuana.

En aquest acte es van lliurar els guardons als corredors, a lŽequip tècnic, cicloturistes, muntanyencs, tennistes de taula, pescadors de mar, empreses col.laboradores, premsa, ràdio, TV ... i una fotografia record a cada voluntari paralímpic.

Resultà emotiu el lliurament dŽuna insígnia dŽor, guardó que la Penya no prodiga pas, ja que entenem que aquesta distinció porta aparellats mèrits excepcionals en favor de lŽentitat.En aquesta ocasió, amb la natural sorpresa del guardonat, ja que havia estat aprovat per la Junta Directiva amb un absolut secret, es premiava la trajectòria de corredor de la Penya i, actualment, directiu amb llarga antiguitat, dŽAntoni Martínez Muria. Li va imposar lŽalcalde, Sr. Manel Royes, en mig dŽun fort aplaudiment.

Igual dŽemotiu va ser el lliurament dŽuna placa commemorativa al nostre amic Josetxu, corredor paralímpic de Barakaldo, amb tots els comensals dempeus cantant, tots alhora, la cançó de les Olimpíades, Amics per Sempre.

Els parlaments van posar el colofó a aquesta cloenda de temporada, entre les paraules dels qual subratllarem les del Sr. Alcalde que encomiava lŽactitud de la Penya NickyŽs-Puntpla en fer ciutat, esport i entitat.

En aquest any 1992 del qual hem fet, fins aquí, una crònica a manera dŽhistoria, hi ha hagut també alguna nota aïllada i que creiem convenient de ressaltar una dŽelles. Ens hem de referir a la Terrassa OlímpicaŽ92 i a lŽarribada de la torxa olímpica a la nostra ciutat, subseu dels jocs.
LŽarribada de la torxa a la nostra demarcació fou rebuda per esportistes voluntaris terrassencs, els quals, fent els corresponents relleus, lŽhavien de portar fins a lŽAjuntament. LŽhonor de fer lŽúltim relleu i donar-la a lŽalcalde, Sr. Manel Royes, va correspondre a Josep Planas, veterà atleta i cuidador físic dels corredors del nostre equip de competició.