50è Aniversari
1993

Encetem la nova temporada 1993 amb una actitud de coratge i entusiasme, tarannà del qual sempre ha gaudit lŽentitat, tot i que alguna vegada ha calgut fer la travessa del desert. Ens trobem en un moment dŽeufòria provenint en bona part del treball reeixit aportat a la paralimpíada Barcelona Ž92 pel grup de voluntaris de la Penya NickyŽs-Puntpla, el més nombrós dels que hi participaren.

Un acte una mica protocol.lari però de prou significació esportiva per a la nostra ciutat, obrí a finals de gener aquesta nova temporada. Es tractava del lliurament de lŽOrdre Olímpica a lŽalcalde de la nostra ciutat, lŽExcm. Sr. Manuel Royes, lliurament que fa fer personalment lŽExm. Sr. Joan A. Samaranch, president del Comitè Olímpic Internacional, acte en que va participar la Penya, representada pel seu president, Josep Betriu.

Per tal de començar oficialment la temporada, la Junta Directiva va preparar el preceptiu temari per a lŽAssemblea General de socis, convocada per al dia 20 de febrer, 3l qual fou presentat als cinquanta socis que hi participaren i que van aprovar tots els punts de lŽordre del dia. Hi hagué un to de continuïtat en el nomenament de la Junta Directiva, composta per vint-i-tres càrrecs encapçalats novament per Josep Betriu, president, i per Jordi Planas, president adjunt. La novetat la trobem en la creació del càrrec de secretari adjunt, al qual accedeix Carles Vilanova Hernández, fill del vicepresident, Francesc Vilanova, en el qual, com a jove i ben preparat, posem fermes esperances de progrés. Una altra novetat va ser lŽampliació de la Junta Directiva amb la creació dŽun nou vocal com a responsable de la Secció dŽExcursionisme de Muntanya, càrrec que va recaure en la persona dŽAdelard Fernández, el qual preparà un Reglament per tal de demanar la inclusió en la Federació dŽEntitats excursionistes de Catalunya.

LŽendemà, dia 21 de febrer, en el decurs dŽun esmorzar al Restaurant la Bòbila, es va fer la presentació de lŽequip de competició, acte que comptà amb lŽassistència de lŽExcm. Sr. Alcalde, Manuel Royes, i del regidor dŽEsports de lŽAjuntament, Josep Casajuana. Els parlaments de costum, dedicats a encoratjar els corredors i la direcció tècnica, aquesta encomanada novament a Manuel Calmaestra, preludiaren lŽentrega del jersei i el vestuari a cada corredor.

Aquest acte va transcendir els límits de la inauguració de la temporada en presentar-se oficialment la maqueta i la memòria del projecte del velòdrom per al qual lŽAjuntament havia atorgat uns terrenys en el sector de Can Jofresa. Va fer la presentació del projecte lŽarquitecte Sr. Joaquim Sierra, dŽEnginyeria Torrella, de Terrassa, expert en aquests tipus dŽinstal.lacions esportives per la seva intervenció en el velòdrom dŽOrta, a Barcelona.

Formaren lŽequip dotze corredors, dels quals només tres eren terrassencs: Jordi Rojas, Rafel Rojas i David Alcaraz. Els acompanyaren: Oscar Vela, Lluís Moreno i Manuel Esparza, tots de Sabadell; Jesús V. Barnola, de Santiga; Josep Jufré i Joan Codina, de Santa Eulàlia de Riuprimer; Daniel Sánchez, de Sant Cugat; Carles Ferrús, de Torre de Claramunt; i Xavier Alarcón, de Campdevànol.

El dia 28 de febrer començà lŽactivitat esportiva amb la clàssica pujada lŽObac, 17a del seu historial. És una cursa de caràcter social i, en aquesta edició, hi participaren vuitanta-vuit corredors, entre ells lŽequip de competició de la Penya NickyŽs-Puntpla, com a debut oficial de la temporada. El guanyador va ser Jordi Rojas, precisament corredor dŽaquest equip, amb el bon temps de 19Ž 58´´ però superior al rècord enregistrat el 1998, de 18Ž 30ŽŽ.

A partir dŽaquest moment lŽequip participa en totes les curses del calendari i alguna prova o volta fora del nostre país, amb sort diversa puix que sŽaconsegueixen excel.lents resultats en les classificacions per equips de club i poques victòries individuals, encara que algunes curses sŽhan guanyat, com veurem més endavant.

El sia 15 de maig, se celebrà el certamen terrassenc del "Millor Esportista Ž92", i el primer i el segon llocs per al ciclisme foren per al corredors de la Penya Nicky´s-Puntpla Carles Torrent Tarrés i Rubén Martínez Rodríguez.

LŽendemà, dia 16, es va celebrar una trobada de lŽAssociació de Voluntaris de la Paralimpíada Barcelona Ž92, a La Salut, de Sabadell, la qual va reunir cinquanta voluntaris, entre ells una vintena de la nostra Penya. Diversos actes refermaren els vincles dŽentusiasme i amistat que aquella tasca els proporcionà.

Tornem a lŽaspecte esportiu ja que cursa rere cursa es va arribar al final de temporada, del resultat del qual farem un recull amb els corresponents comentaris. Individualment els resultats foren una mica migrats. Pocs primers llocs i força segons i tercers, però sempre en llocs dŽhonor, la qual cosa explica per què la Penya fou guanyadora de moltes curses en la classificació per equips de club, com veurem seguidament.

Individualment, David Alcaraz guanyà la primera etapa de la Volta a Sòria; Josep Jufré guanyà les metes volants de la Volta a Valladolid i fou el primer en la cursa de la Vila Fortuny (Tarragona), i, en la classificació de la Copa Catalana, va ser el campió de la muntanya; Rafel Rojas primer a Sant Pere de Penyafort i es proclamà campió de Terrassa. En la classificació per equips de club les victòries foren destacades i, dŽun total de dotze, mencionem les més rellevants: Campionat de Terrassa, Volta a Valladolid, Volta a Sòria, Copa Catalana i Campionat de Catalunya contrarellotge.

Precisament aquest últim, el campionat de Catalunya contrarellotge per equips de club, va resultar extremadament polèmic, fins el punt que hagué de repetir-se. Un circuit a Salou (Tarragona) fou lŽescollit per córrer aquest campionat, que comptà amb la participació de més de vint equips dŽarreu de Catalunya.

Els àrbitres del campionat cronometraren el temps de cada equip i establiren la classificació dŽacord amb els seus apunts, que donaven guanyador lŽequip de la Penya CIT, segon la nostra Penya i tercer el C.C Maco, tots clubs de Terrassa, cosa que donà idea de la qualitat del ciclisme júnior terrassenc en aquesta temporada. De seguida el nostre director esportiu, Manuel Calmaestra, va protestar puix el seu crono i els seus apunts donaven guanyador el seu equip, el de la Penya NickyŽs-Puntpla.

Extractem a continuació, els paràgrafs més essencials que varen redactar els arbitres a lŽacta de la cursa: "... a conseqüència dŽuna caiguda soferta per lŽequip Chivertense-Aliette, en la Plaça dŽEuropa de Salou, quan ja havien sortit 21 equips, els arbitres han neutralitzat la cursa 18 minuts, per tal de restablir les condicions òptimes de seguretat en aquest lloc. Com sigui que el segon classificat, la Penya NickyŽs-Puntpla, es mostra contrariada i reclamant el temps assignat al guanyador, la Penya CIT, obligant lŽequip arbitral a un exhaustiu repàs dels temps registrats, arriba a la conclusió que els resultats expressats en lŽacta són correctes.

El jurat tècnic lamenta que es posi en dubte la seva actuació ..." De tota manera, la insistència que varen desplegar tots els presents de la Penya en aquell campionat va provocar una encara més exhaustiva comprovació dels temps cronometrats i del resultat ens en va informar el Sr. Miquel Arbós, president de la Federació Catalana de Ciclisme, no més començar una reunió que sŽhavia convocat per resoldre el cas.

Els representants de la Penya, els presidents Josep Betriu i Jordi Planas, i Joan C. Cano, aquest com a segon director del nostre equip i testimoni excepcional de la cursa, quedaren agradablement sorpresos en rebre, com a primera salutació, un annex a lŽacta del Campionat en el qual els àrbitres reconeixien una equivocació en el temps assignat a lŽequip que havien donat com a guanyador, per la qual cosa el títol corresponia a la Penya NickyŽs-Puntpla. LŽannex a lŽacta, el reproduïm seguidament:

Informe anexo al acta de carrera

Se ha producido la caída del equipo "CHIVERTENSE-ALIETTE" en la Plaza de Europa de Salou, debido al intenso tráfico acumulado en la zona. Este hecho se produjo cuando ya habían salido 21 equipos, aproximadamente 1 hora y cinco minutos después del comienzo de la carrera.

Consecuencia de ello fue la neutralización de la salida del resto de los equipos durante 18 minutos, hasta que se dieron las condiciones óptimas de seguridad para la reanudación de la carrera.

A raíz del incidente descrito anteriormente, se le aplicó al equipo "P. CIT ŽAŽ" un tiempo de 51 minutos y 44 segundos, correspondiéndole realmente un tiempo 3 minutos superior, es decir, de 54 minutos y 44 segundos. Procede pues, rectificar este extremo y pasar este tiempo al lugar que le corresponde, es decir décimo lugar. Por tanto, el ganador es el clasificado en segundo lugar, el equipo "P.C NickyŽs ŽAŽ".

Los Jueces Arbitros: Ramón Díaz Asensio (318), José Hortet Baiget (210), Francisco Canals Escofet (322) i Ricardo Lascasas Barné (1109)

LŽestira i arronsa de cada part implicada i el fet que lŽannex, inexplicablement, no estava signat pels àrbitres, va donar peu perquè la Federació Catalana de Ciclisme decidís la repetició de la cursa dŽaquest polèmic campionat.

Ara, lŽequip contrariat va ser la Penya CIT, fins al punt de renunciar a disputar novament la cursa, la qual es va celebrar el dia 21 de setembre en un circuit entre Balaguer, Agramunt i Tàrrega, i, aquesta vegada, sense cap mena de dubte, lŽequip de la Penya NickŽys-Puntpla va confirmar que era el campió de Catalunya de ciclisme contrarellotge.

El dia 10 dŽoctubre els cicloturistes van fer una prova titulada "Cronoescalada a lŽObac", que fou guanyada per Carles Vilanova (22Ž 36ŽŽ4), seguit de Bernat Martí i Joaquim Cid.

El mes de novembre vàrem rebre la visita dels basc Josetxu Pedrosa, corredor paralímpic, que porta el nostre jersei i és posseïdor del títol mundial de 1.500 m en el grup de la seva discapacitat, el qual inspirà gran simpatia i amistat als nostres voluntaris de la Paralimpíada Barcelona Ž92.

Ens acostem a la cloenda de la temporada i es succeeixen els actes commemoratius. El dia 20 de novembre, la Federació Catalana de Ciclisme celebrà lŽacte de lliurament dels premis de la "Challenge Copa Catalana" dŽaquell any en el transcurs dŽun sopar a La Garriga. La Penya NickyŽs-Puntpla va ser receptora de les següents distincions: en la classificació individual, Rafael Rojas, 6è: Josep Jufré, 8è; i Jordi Rojas 9è. Josep Jufré guanyà la classificació de la muntanya i la de metes volants, i la Penya fou la primera per equips de club. Excel.lents resultats dins dŽuna temporada una mica irregular.

Entrada ja en les commemoracions del final de temporada, ens cal ressenyar i posar de relleu lŽactivitat constant i entusiasta del cicloturisme, especialitat molt arrelada a la nostra entitat, que compte amb més de 120 corredors amb llicència, els quals, festiu rere festiu, veiem per molts indrets. Per llaços dŽamistat i esportius, vàrem participar a la cloenda de temporada de Cicles París, que compta amb un bon grup de practicants, el dia 27 de novembre.

Seguidament farem referència a lŽactivitat dels cicloturistes de la Penya que, en dues colles, compliren el programa previst, que inclou lŽexcursió reina, la de Tarragona, de 220 Km.
La classificació final per a la colla A, va ser: 1r Joan Antoni González; 2n Albert Fuentes, els quals van fer 1.991 Km cada un, amb poques diferències de temps degut a una excursió contrarellotge. Per categories veiem Joan Antoni González, primer de júniors; Manuel Martínez, primer de veterans A, i Josep Pérez, primer de veterans B.

La classificació de la colla B fou la següent: 1r i 2n Joan Cruz i Víctor Marquez que van fer els mateixos quilòmetres, 1.230, i 3r Josep MȘ Reyes, 1.160 Km.

I ja ens trobem a lŽacte final de la temporada, lŽacte tradicional que posa en relleu la voluntat social i esportiva de la Penya i premia els qui han destacat en alguna activitat.

Tres-cents vint ens trobàrem a les taules del restaurant la Bòbila, la nit del 18 de desembre.

Com de costum, parlaments, sorteig dŽobsequis, regals ... enmig del repartiment de trofeus, el qual va començar pels guanyadors del campionat social de tennis de taula, dedicat a la memòria de Josep López Mena. El guanyador va ser Àngel Rincón.

Seguidament foren guardonats els guanyadors del campionat cicloturista, el resultat ja sŽha comentat anteriorment.

Fou lliurada la insígnia dŽor al directiu Miquel Espinar Berenguer, pel seu treball, dedicació i la seva antiguitat al si de la nostra Penya.

La festa acabà amb un animat ball i un brindis amb cava per a aquell Nadal i nou any. Però hem deixat per al final un comentari per dedicar-lo a la novella Secció dŽExcursionisme de Muntanya, la qual, de la mà dŽAdelard Fernández, va aconseguir lŽadmissió com a entitat en la federació dŽEntitats Excursionistes de Catalunya i lŽalta en la Federació Espanyola de Muntanyisme.

El fet dŽhaver deixat aquest comentari per lŽacabament dŽaquesta edició és degut a que aquest Nadal van muntar novament , amb cicloturistes que ja en tenien el costum, un naixement a lŽObac.
Serveixi aquest comentari de testimoniatge de la nostra admiració per la temporada que van realitzar, de la qual sobresurten les excursions a Montserrat, Sant Salvador de les Espases, Folgarolas i Rasos de Peguera.