50è Aniversari
1994

Enceta la nova temporada de lŽany 1994 la Secció dŽExcursionisme de Muntanya amb la presentació dŽuna exposició de fotografies titulada III Concurs de Fotografies de la Secció de Muntanyisme, la qual compta amb molts i excel.lents treballs. El primer premi va ser atorgat al tema Contrast, de Maria dels Àngels Garcia; el segon va ser concedit a Miquel Espinar, amb Cau dŽaigua, i el tercer a Josep MȘ Reyes, amb el lema La teulada. Finalment, el jurat concedí una menció dŽhonor a Alícia López per la seva aportació.

El dia 19 de febrer se celebrà lŽAssemblea general ordinària de socis, en la qual va participar lŽacostumada cinquantena dels quatre-cents i escaig dels associats enregistrats a la Penya en aquell moment. En primer lloc es posà de manifest la voluntat de competir, actitud entusiasta i orgullosa ininterrompuda des de la fundació de la Penya, i es va exposar la composició de lŽequip de competició que dirigirà, novament, Manuel Calmaestra. Aquest tema, junt amb el de la gestió esportiva, social i econòmica de lŽanterior temporada, va rebre lŽaprovació de tots els presents, així com la continuïtat de la Junta Directiva que presideixen Josep Betriu i Jordi Planas, adjunt i empresari patrocinador de la Penya.

LŽendemà, diumenge, dia 20 de febrer, se celebrà lŽacte de presentació de lŽequip de competició , militant en la categoria de júnior. LŽacte es desenvolupà en el curs dŽun esmorzar al restaurant La Bòbila, que comptà amb la participació de Josep Casajuana, regidor dŽesports de lŽAjuntament de Terrassa, de Josep Médico, vicepresident de la Federació Catalana de Ciclisme, i de Fidel Bagan, president de la P.C. Palomillas, de Sabadell, excel.lent amic de la Penya i proveïdor de corredors de la seva promoció de cadets. La rebuda per part dels corredors i el quadre tècnic del vestuari de mans dels directius i les autoritats, que van oferir destacats parlaments, fou un esclat dŽentusiasme de cara a la nova temporada.

LŽequip, dirigit per Manuel Calmaestra, amb lŽassistència del directiu Josep Guimerà, el formaren els següents corredors: Vladimir Giménez Padilla, Xavier Torrejón Nieto, Raül Olivència del Pino, Ferran Luarna Garcia, Daniel Leiva Posadas, Josep Flanquer Espinosa, tots ells de Sabadell , Dídac Corita Núñez de Badalona, Rafel Milà Palmero de Vilanova i la Geltrú, Josep Ribas Camps, Jordi Garcia Campanals i Christian Retolaza Farrugia de Palma de Mallorca.

Aquest equip va debutar el diumenge 27 de febrer en la divuitena pujada a lŽObac, clàssica del nostre calendari, la qual, per ser la primera cursa de la temporada, sempre desperta un fort interès i una nodrida participació.

A dalt de lŽObac fou primer el corredor de la Penya Xavier Torrejón i segon Jordi Ballbé, del C.C. Yèbenes, els quals també arribarien junts al final de la cursa, invertint els llocs en un esforçat esprint.

DŽara endavant lŽequip participa en curses per tot arreu, algunes fora del nostre país i entre elles alguna volta per etapes, però va trobar dificultats per mantenir lŽacostumada línia de victòries tot i guanyar algunes curses puntuals, com més endavant veurem; així, es va consolidar en un segon lloc que, davant la forta competència dŽaquesta temporada en la nostra categoria, junt amb les habituals avaries i accidents fa que considerem acceptable el desenvolupament de la temporada.

LŽèxit més destacat fou aconseguit en el Campionat de Catalunya de la categoria juvenil, celebrat el dia 15 de maig a Albera (Lleida), en el qual el corredor de la Penya Raül Olivència, assolí el segon lloc i el primer de la seva categoria, de la qual es va proclamar campió de Catalunya. Com a curiositat podem remarcar que lŽequip estava format per sis corredors, tots ells de Sabadell.

També aquell mateix dia, els corredors mallorquins de la Penya van participar en el Campionat de les Balears. Martí Retolaza es va proclamà campió en guanyar la cursa, i el seu company Jordi Garcia, també corredor de la Penya, fou tercer, lloc amb el qual es proclamava campió de les Balears de la categoria juvenil de segon any.

El diumenge dia 28 de maig, la Penya col.laborà en lŽorganització dŽuna prova en el calendari terrassenc, iniciativa del club ciclista La Maurina, gràcies a la inquietud i lŽentusiasme del seu president i director de lŽequip de la Penya, Manuel Calmaestra, que portà per títol Gran Premi Tallers Blázquez. LŽèxit de participació va distingir aquesta nova aportació al ciclisme terrassenc.

El mateix dia es va celebrar un esdeveniment extraordinari per al futur de la nostra ciutat: fou la inauguració del soterrament del tren del nord obra de gran enginyeria que suprimia els passos a nivell i portadora, sense dubte, de progrés per a la nostra ciutat. En lŽestrena del trajecte des de Torrebonica fins a la nova estació soterrada, hi va participar el nostre president, Josep Betriu, prèviament invitat. Precisament les autoritats van demanar a la Penya que seŽls proporcionés unes bicicletes amb les quals farien el recorregut pel passeig vint-i-dos de juliol, alliberat dels passos a nivell . Les bicicletes les proporcionà Arseni Moreno, un gran amic, enverinat de lŽesport ciclista, propietari de lŽestabliment Cicles Morenito, ja reclamat pel senyor en redactar aquestes ratlles. LŽanècdota va ser que sobrava una bicicleta, i quan ja havien sortit les autoritats ell la va oferir al nostre president, el qual, un xic tard i en solitari, va fer part del recorregut.

Arriba la festa Major de la ciutat i el dia 4 de juliol se celebra el Campionat de Terrassa, categoria júnior, que organitza la Penya NickyŽs-PunPla. La gran i excel.lent participació van impedir que destaqués lŽequip de la Penya, el qual va quedar en segon pla.

A mig de juliol, lŽequip es desplaça a Sòria per tal de participar en la Volta dŽaquella província. LŽactuació de lŽequip de la Penya va resultar destacada en les tres etapes que comprenia aquella volta, puig que Christian Retolaza guanyà la classificació de metes volants i Rafel Milà es classificà entre els cinc primers.

Des dŽaquest moment fins al final de la temporada, lŽequip participa en totes les competicions, però com ja havíem dit anteriorment, els resultats són secundaris, encara que no decebedors, justificats per avaries, accidents i competència; tanmateix sempre sobresurt lŽhabitual il.lusió i lŽentusiasme que, junt amb lŽactivitat cicloturista, intensa, nombrosa i incansable, mantingueren el prestigi de la Penya i PuntPla una temporada més.

I ja que em encetat lŽactivitat cicloturista, hem de destacar la participació quasi total de les dues colles, cent vint, a la Diada Montserratina, celebrada el dia 23 dŽoctubre, festa ciclista que arreplega tots els cicloturistes de Catalunya, aquest any prop de tres mil.

La Penya compta amb alguns aficionats a la pesca, els quals, tot i que encara no constitueixen una secció social, han participat en alguna sortida per a la pràctica dŽaquesta activitat. Cada any expliquen algunes proeses, però aquesta vegada el testimoni fotogràfic ens donava bona prova.

Cronològicament, ara ve el moment de comentar lŽacte de cloenda de la temporada: el tradicional sopar en el transcurs del qual reben testimoniatge dŽadmiració i simpatia els qui han sobresortit en alguna activitat de la Penya.

En aquesta ocasió posarem en relleu en primer lloc el sorteig de regals, gairebé per a més de la meitat dels assistents, que varen ser uns tres-cents, regals que amenitzaren el transcurs del sopar entre plat i plat, exquisidament preparats i servits pel restaurant La Bòbila.

LŽatorgament de distincions començà per lŽactivitat del tennis de taula, del qual es desenvolupà un campionat social, ja tradicional, al final de la temporada de ciclista. En lŽedició dŽenguany el guanyador va ser Xavier Ponsa, Andreu Soler i Àngel Rincón van quedar segon i tercer respectivament.

El lliurament de premis de lŽactivitat cicloturista, la més nombrosa i destacada de la Penya, repetim, va ser lŽacte següent dŽacord amb lŽordre de la classificació final. De la colla A els primers classificats van ser:

1r Carles Vilanova
2n Tomàs López
3r Francesc Vilanova
4t Josep Valle
5è Antoni Martínez Muria
Tota ells, van recórrer 2.070 Km.

La classificació de la colla B fou la següent:

1r Enric Blanc 1.480 Km
2n Rafael Cazorla 1.480 Km
3r Albert Rodríguez 1.395 Km

Seguidament es lliurà una placa de reconeixement i simpatia a Manuel Calmaestra, director fins ara i des de fa quatre anys de lŽequip de competició, durant els qual ha donat proves de la seva qualitat en proporcionar-nos un gran ventall de victòries.

També es lliurà un recordatori de la temporada a PuntPla per la seva continuada i entusiasta col.laboració amb la Penya.

Encara que no fa gaire soroll ni repartiment de distincions, com és propi del seu esport, hem de reconèixer la tasca esportiva i social, ben animosa i entusiasta, que enguany ha portat a terme la Secció dŽExcursionisme de Muntanya de la Penya.

Els directius de la Secció comenten que cada excursió es converteix en una nova experiència, com lŽaconseguida amb lŽascensió a Coma Bona, en la qual, per fi, després de quatre intents i vencent adversitats com la neu, el vent i el fred, coronaren el cim. Altres excursions han donat prestigi a aquesta Secció. Entre altres, cal destacar la de la Vall dŽAran, lŽAntiga de Lin, on comença lŽascensió a lŽAneto, lŽEspot del Llac Negre, la Vall de Lord, de Sant Llorens de Morunys ...

El reconeixement es traduí en un fort aplaudiment que demanà el president de la Penya.

La tanda de reconeixements havia de finalitzar amb un acte tan encimbellat com és lŽatorgament de la insígnia dŽor de la Penya a les persones que han destacat, ja sigui per antiguitat, dedicació, treball o encert.

Aprofitem aquesta ocasió per posar de relleu el mèrit de ser-ne receptor, ja que la Penya es molt mesquina amb la concessió dŽaquesta distinció, aprovada sempre per votació secreta de la Junta Directiva. En aquesta ocasió es va atorgar a Josep Guimerà i a Ramon Tejedor, i foren les números 12 i 13 de les atorgades fins ara.

Amb un animat ball i amb brindis de cava, es va donar per tancada la temporada 1994.